zaterdag 20 oktober 2012

Midden-Oosten en landen in "Central Command" van Verenigde Staten

Kaart Midden-Oosten en Centraal-Azië: US Army
Het US Central Command overkoepelt de Amerikaanse strijdkrachten in onder meer het Midden-Oosten. Het commando werkt nauw samen met de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan die wordt geleid door de NAVO.

Aan het Central Command (CENTCOM) is ook de Amerikaanse Vijfde Vloot gekoppeld. De Vijfde Vloot heeft als thuishaven Manama, de hoofdstad van Bahrein, aan de Perzische Golf.

Het Amerikaanse Central Command leidt de militaire operaties van de VS in het Midden-Oosten, de Golfregio en Centraal-Azië. Voor de oprichting van het United States Africa Command leidde het ook de operaties in de Hoorn van Afrika.

Het operationele terrein strekt zich nu uit van Jemen tot in Kazachstan en van Egypte tot in Pakistan.

Het omvat een gebied waar onder meer de strijd in Irak, de oorlog in Afghanistan en de strijd tegen Somalische piraten worden gevoerd.

Onder het operatiegebied van CentCom vallen Afghanistan, Bahrein, Egypte, Iran, Irak, Jordanië, Kazachstan, Koeweit, Kirgizië, Libanon, Oman, Pakistan, Qatar, Saudi-Arabië, Syrië, Tadzjikistan, Turkmenistan, de Verenigde Arabische Emiraten, Uzbekistan en Jemen.

Djibouti, Somalië, Ethiopië, Sudan, Eritrea, Kenia en het eilandenrijk de Seychellen zijn overgegaan onder het United States Africa Command, dat in de loop van dit jaar zelfstandig moet worden maar nu nog geleid wordt vanuit Europa door John Craddock.

Er dienen Amerikaanse soldaten, zeelieden, luchtmachtmilitairen, mariniers, leden van de kustwacht en ook burgers.

Het Central Command werkt nauw samen met de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan die wordt geleid door de NAVO.

(Kaart Midden-Oosten US Central Command in 2008: US-Army)

Het operatiegebied van het Central Command van het leger van de Verenigde Staten voor de instelling van het United States Africa Command

Hoorn van Afrika
In februari 2007 kondigde de Amerikaanse president George W. Bush de oprichting aan van het United States Africa Command. Dit Commando heeft al de operaties in het gebied van de CJTF-Horn of Africa in oktober 2007 overgenomen.

Tot 30 september 2008 valt dit commando onder het U.S. European Command, maar zal vanaf die datum volledig zelfstandig en operationeel zijn.

Dit Commando zal verantwoordelijk zijn voor militaire operaties in en militairen banden met 53 Afrikaanse landen, behalve Egypte dat onder het US Central Command zal blijven vallen omdat het zo nauw verbonden is met het Midden-Oosten.

Kaart Midden-Oosten Perzische Golf

De Perzische Golf is een uitloper van de Indische Oceaan tussen het Arabisch Schiereiland en Iran (Perzië). De zee is van groot strategisch belang vanwege de olietransporten.

Straat van Hormoez
Een andere zeeroute in het Midden-Oosten van groot strategisch belang is de Straat van Hormoez. Het is een flessenhals voor het scheepvaartverkeer tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman en verder naar de bestemmingen van olietankers.


Rode Zee
Een andere uitermate belangrijke vaarroute in het Midden-Oosten van groot strategisch belang is de Rode Zee. De Rode Zee verbindt de Indische Oceaan met het Suezkanaal en daarmee de Middellandse Zee.


De Rode Zee is een langgerekte binnenzee in het Midden-Oosten tussen Azië en Afrika. De zee grenst in het noorden aan de Aziatische landen Israël en Jordanië en in het oosten aan Saoedi-Arabië en Jemen.

Vliegdekschip USS America in het Suezkanaal (Foto: US NAVY)